Multipla skleroza Sabac - СНАЖНЕ ПОРУКЕ ОБОЛЕЛИХ ОД МУЛТИПЛЕ СКЛЕРОЗЕ
ИСТАКНУТО РЕГИОН ТРАКА

СНАЖНЕ ПОРУКЕ ОБОЛЕЛИХ ОД МУЛТИПЛЕ СКЛЕРОЗЕ

pin - СНАЖНЕ ПОРУКЕ ОБОЛЕЛИХ ОД МУЛТИПЛЕ СКЛЕРОЗЕ

Чланови удружења оболелих од мултипле склерозе из Обреновца, Бијељине и Шапца дружили су се у граду на Сави, разменили искуства и проблеме са којима се суочавају у својим срединама и упутили снажну поруку којом траже више разумевања и подршке шире друштвене заједнице.

Наиме, осим оних којима је дијагностикована, чланова њихових породица и пријатеља мало људи је упознато о овом неизлечивом неуролошком обољењу и тегобама које доноси. Због тога се и дешава да здрави људи, када сретну пацијента у узнапредовалом стадијуму  болести, помисле нешто сасвим друго. Одговор је био исписан на мајицама које су носили овом приликом: „Нисам пијан, имам МС.“

– Знам за човека за кога сви мисле да је пијан када га сретну на улици, а он заправо има мултиплу склерозу. Један од циљева нашег удружења је да се наши суграђани боље информишу и да нас упознају. Редовно организујемо састанке са другим удружењима оболелих од мултипле склерозе како бисмо сазнали на које проблеме можемо да утичемо да бисмо их решили – рекла је  председница шабачког удружења Маријана Гавриловић Мандић.

MS Sabac 840x630 - СНАЖНЕ ПОРУКЕ ОБОЛЕЛИХ ОД МУЛТИПЛЕ СКЛЕРОЗЕ

Чланови три удружења оболелих од мултипле склерозе на дружењу у Шапцу

Ова болест „са сто лица“, како је називају, тешко се открива, мења живот из корена јер је неизлечива и може само да се „држи под контролом“, али је и непредвидива због чега многи болесници, нарочито они којима није дијагностикована на време прерано почињу да користе помагала.

У Шапцу има више од стотину оболелих од мултипле склерозе. У Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ од пре две године  они могу да добијају иновативну имуномодулаторну терапију и не  морају, као раније, сваког месеца да одлазе у Београд да би преузели лекове.

Осим тога, руководство болнице је прихватило иницијативу удружења да чланови имају предност када долазе на преглед код лекара специјалисте. Сада имају исти третман као труднице, мајке са малом децом и особе са инвалидитетом, па са чланском картом удружења  на преглед не чекају у редовима са осталим пацијентима. 

Д. Грујић

Related Images: